ADVENTNÍ ČTENÍ POHÁDEK NA 1. STUPNI

O naší škole je známo, že se zde velmi a všestranně podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. V rámci těchto aktivit dochází rovněž ke spolupráci s několika tvůrci dětských knih. Jedním z nich je například pan Rostislav Křivánek, rodák z Děčína, žijící v Kmetiněvsi, který píše, mimo jiné, krásné pohádky pro děti i dospělé.
Pan spisovatel byl v uplynulém adventním čase ochotný přijet k nám do školy a dětem z 1. stupně několik svých pohádek, vztahujících se k Adventu, osobně přečíst. Převážná většina dětí viděla “ úplně opravdického spisovatele“, jak se vyjádřili ti nejmladší žáčči, poprvé v životě. Vidět zedníka, traktoristu, kominíka, holiče, lékaře, pekaře, učitele, švadlenu atd., to není nic neobvyklého. Ale pan spisovatel – to se hned tak nevidí.
A bylo to setkání příjemné. Pan spisovatel Křivánek, který školy navštěvuje často, byl velmi potěšen tím, že již žáci 1. a 2. třídy dobře věděli a svými slovy dokázali říci, co je to vlastně Advent a jak souvisí s Vánocemi, na které se všichni tak těší. Nemusel se tedy ani dlouho zdržovat vysvětlováním toho, co je jmelí, cesmína, břečťan a jak tyto rostliny s Adventem a Vánocemi souvisí. Přinesl je dokonce i dětem ukázat, ale děti je dobře znaly.
Když se pan spisovatel posadil před děti a začal předčítat pohádky o adventních skřítcích, nastalo hrobové ticho a všichni se se zájmem nechali unášet kouzlem pohádek. Najednou byl mezi námi skřítek Jmelík, skřítek Břečtík a skřítek Cesmínek a už jsme s nimi prožívali jejich adventní dobrodružství.

Bylo to moc pěkné a rádi využijeme nabídku čtení také za rok, kdy nám pan Křivánek přijede prý rád přečíst nějakou další novou pohádku.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


osm − = 4